El cas del Barquero


Ahir i avui, assisteixo a la "Fira Internacional para Ayudantes de Dirección y Personal Assistants" que organitza cada any Secretaria Plus.


L'any passat no vaig assistir-hi, però aquest al final si...



Entre visita d'expositor i expositor, tenen organitzats una sèrie de tallers pràctics.


Vaig arribar a casa ahir carregada com un ase, amb bosses i més bosses, amb recursos d'empreses, boligrafs, llibretes, material d'oficina variat, de tot i més el que us pogueu imaginar.

Vaig escollir diversos tallers practics, i la veritat és que els vaig encertar de ple, perquè em varen semblar molt interessants.


Entre ells, destaco una pràctica que corresponia al taller "Comunicación Interpersonal: los 3 pilares básicos". Ens varen plantejar una situació. És curiòs veure la resposta de cadascú. Vaig estar d'observadora....

Aqui us plantejo el Cas del Barquero, no sé si algú el coneix ja. Però realment una història que dona molt de sí.

“Una joven casada, poco atendida por su marido demasiado ocupado en sus negocios, se deja seducir y va a pasar la noche con su seductor en una casa situada al otro lado del río.

Para volver a casa al día siguiente, muy temprano, antes de que vuelva su marido que está de viaje, tiene que cruzar un puentecillo, pero un loco haciendo gestos amenazadores le impide el paso.
Corre entonces hacía un hombre que se dedica a pasar gente con su barca. Se monta, pero el barquero le pide el dinero del pasaje. Ella no tiene dinero y por más que pide y suplica, el barquero se niega a pasarle si no le paga por adelantado.

Vuelve a casa de su amante y le pide dinero. Él se niega sin darle explicaciones.

Se acuerda de un amigo soltero que vive en la misma orilla y que ha sentido por ella, desde siempre, un amor platónico aunque ella nunca cediera. Se lo cuenta todo y le pide dinero. También se niega, le ha decepcionado totalmente.

Entonces decide, tras una nueva tentativa en vano con el barquero, pasar el puente.
El loco la mata.”
¿En qué grado son responsables de esta muerte los seis personajes?
Loco. - Esposa. - Marido. - Amante. - Barquero. - Amigo.

Vinga us animo a que em doneu la vostre resposta i "defensa" de la vostre resposta.

12 comentaris:

  1. Em mullo jo la primera, i us dic quina ha estat la meva resposta:
    Jo he dit que tots han tingut part de culpa en més o menys mesura, però principalment la culpable ha estat la dona. Ella ha estat la que ha pres cada decisió en cada moment, segons les circumstancies. També ha tingut mala sort, però jo crec que ella és la propietària de cada decisió i acció que ha realitzat.
    Vinga, ara us toca a vosaltres!

    ResponElimina
  2. Venga me mullo jo...

    El que està clar que el principal responsable és el loco.

    Després ella, perquè podia haver creuat nedant o haver-se esperat.

    Dels altres dos potser ningú en té la culpa, però l'"amante" és una mala persona (ande yo caliente, riase la gente); i si l'amic solter li haguès donat una mà, seria el típic tonto de les pel·lícules, l'amic a qui tothom li pren el pel. (i llavors hauria estat jo, aquell que de tan bo és ruc)

    No sé si he contestat...

    ResponElimina
  3. Ei, aquest text me'l sabia però al final un pel diferent, i l'he utilitzat varies vegades com a dinàmica...

    ResponElimina
  4. la culpa, evidentment, la té el marit.

    Què és això de tenir desateses les necessitats de la seva dona?

    si l'hagués tingut contenta i relaxada ell ja no tindria cap culpa; però també m'extranya que no sabés nadar... si sabia cabalgar! :)

    ara... quina mala llet el boig, eh? i que poc llesta ella de no pagar el viatge en espècies...

    en fi, com a exercici tà bé, i jo ara em vas a mullar... a la banyera! :)

    petons i llepades molles!

    ResponElimina
  5. Doncs diria que els culpables són (i no ho dic pas en conya) les institucions públiques que no han sabut detectar que el boig podria acabar matant. La dona, més que culpable responsable, rep un càstig desmesurat pel "pecat" que ha comés.

    ResponElimina
  6. Eli, jo comparteixo la teva opinió: al cap i a la fi, l'única responsable dels actes de la dona i de les conseqüències d'aquests actes és ella mateixa.

    Pel que fa als homes de la història: el marit, un desgraciat que la tenia desatesa; l'amant, un cabronàs que se n'aprofitava; l'amic, no era amic un amic de debò, perquè en el moment de necessitat no l'ajuda i l'únic que volia era cardar-se-la; el barquer, una mala persona, prò que, al cap i a la fi, fa la seva feina i la crisi la patim tots, i el boig, és un boig i punt.

    ResponElimina
  7. Uh el conec aquest exercici, el vaic fer un cop a un curs de negocoació i dialeg, i es fa servir per demostrar que quant els motius entroquen sentiments i creences , com aquest cas l'eleccio de qualsevol dels personatges te un paquet ideolgic/sentimental important, es im posible posa un grup d'acord, jo era el cordinador de un grup de 6 i no ho vaig aconseguir tracta temes com fidelitat, infedilitat, atenció, amor , dels que no som gaire partidaris de parlar.

    ResponElimina
  8. El boig seria el culpable ja que ha matat a una persona. Però si ho mirem fredament, seria tot el poble, ja que ha permès tenir un boig voltant, envès de portar'el al psiquiàtric, o tenir'el controlat mèdicament. Però com que no proposes aquesta opció, doncs dic que el culpable és el boig.

    Ahhh!! i la dona és una pu***terrassa! ejejeje

    Un petonet i bon cap de setmana.

    ResponElimina
  9. Hola Eli!
    Et passe un joc per si vols fer-lo val? Si no tens ganes no et preocupes...
    Saludets!

    ResponElimina
  10. Jo crec que tots són responsables, en diferent mesura de més responsable a menys:

    Loco. - Esposa. - Amante. - - Amigo. - Barquero.- Marido


    El boig el que més perquè la mata, ella perquè és responsable dels seus actes, tal com tu dius... però els altres també... per no ajudar en cas de perill... i el marit, el que menys, però alguna també en deu tenir... je, je, je

    ResponElimina
  11. Hola!
    jo crec que el culpable es el 'loco', que es qui executa, ella sol pren decisions, millors o pitjors no les valoraré, i la resta sol formen part del camí i decisions que ella pren.

    una abraçada!

    ResponElimina
  12. Doncs com be diu l'Striper, aquest tipus d'exercici s'usa per intentar fer arribar a un consens en les respostes d'un grup, i veure quines reaccions tenen cada persona davant una situació, en aquest cas, aquest supòsit.

    El que ens varen venir a dir, és que no existeix una resposta correcte a aquest cas. Existeixen tantes respostes com persones.
    Per arribar a obtenir una "resposta correcte" s'hauria de perfilar molt la pregunta, i definir el tipus de responsabilitat a la que ens estem referint. Responsabilitat legal? Responsabilitat moral? Igualment, el que es vol demostrar amb aquest tipus d'exercici, és que cadascú respon tenint en compte diferents parametres: la nostre experiència, la nostre educació, segons les nostres circumstancies personals i el nivell d'implicació emocional, la resposta serà una o altre. Tots ens podriem "identificar" amb algun personatge, i la resposta tindria relació amb el que em viscut.
    M'ha fet gràcia veure les vostres respostes, en certa manera m'he traslladat a la classe, on tothom va dir la seva.

    A nivell de curiositat dir que també m'ha fet gràcia la resposta de l'Oscar. Aquesta resposta el "profe" ens la va explicar a nivell anecdòtic, i en canvi, aqui ningú ho ha previst, excepte l'Oscar.

    El que esta clar, és cadascú te dret a dir la seva, i totes les respostes són ben respectables!
    Gràcies a tots!No volia fer cap experiment, sinó que solament volia veure que m'en deieu!!!

    ResponElimina

Diga'm el que penses..... :-D

LA MEVA BOJERIA MÉS GRAN FINS EL MOMENT!

LA MEVA BOJERIA MÉS GRAN FINS EL MOMENT!
SALTAR EN PARACAIGUDES!!! Res millor per celebrar el meu 32è i 33è Aniversari! Espero celebrar-n'he molts i molts més!!!!

SI ET CAL UN FUSTER...

En conec un de molt bo, només m'has d'escriure i t'informaré encantada! escriu-me!