De tradicions i incivisme...

De mica en mica... veig cóm es va perdent les diverses tradicions catalanes.
Un esperit forani invaeix les nostres tradicions...
De petita, el meu germà i jo, ajudavem a la meva mare a fer els panallets.
No m'agradaven, i tampoc les castanyes, però recordo haver sortit al carrer, amb guants i bufanda, i veure la castanyera, embolicant "cucurutxus" de castanyes, recent fetes i calentetes....
És clar, l'altre dia vaig veure una castanyera en un carrer de Barcelona, però enlloc de guants i bufanda, jo portava la jaqueteta a la ma, i anava de màniga curta...
Esta clar que el temps no acompanya... per poder fer honor a la tradició... Però no puc entendre perquè s'ha aposentat a casa nostra el Halloween, una tradició americana a casa nostra???

Efectivament, dissabte a la nit, vaig veure passejar pel poble un grapat de nens disfrassats amb mascarots. No vaig caure amb el tema....
Fins que varen picar a casa...
En una casa en obres, pocs dolços podeu venir a buscar, nens....
Amb el que la meva opció va ser la de no obrir...
Al cap d'una estona, un "clock", sumat de rialles i corredisses carrer avall.
Vaig pensar que alguna malifeta m'havien fet... I efectivament, en obrir la porta, un ou esclafat al vidre... Ves quina gràcia!!!! Cap ni una....
Aquesta és la tradició???
Ara, he buscat per internet... i efectivament, el "truco o trato", consisteix en això...No em va agradar.... Potser perquè no estem acostumats... però la brometa de l'ou esclafat a la porta de casa meva, no em va fer cap mena de gràcia....
Més valdria que l'ou l'haguèssin fet servir per el·laborar un bon grapat de panellets, no?
I vosaltres que en penseu?
Us agraden aquestes noves tradicions que de mica en mica, agafen terreny a casa nostra?

11 comentaris:

  1. Evidenment no se per que s'esta inculcant Halowen a la nostre cultura, i es realment precupant que cada cop mes es relacioni, festa amb malifeta.
    Que tinguis un bon dia, petons.

    ResponElimina
  2. Així és amb tot... I el Pare Noel enlloc dels Reis?

    L'excusa de que així els nens tenen les joguines abans i poden jugar durant les vacances és el més absurd que he sentit mai. Serà que els nens no tenen res per entretenir-se oi? Si tenen de tot!

    Però res, sembla que allò que és nostre tingui menys valor que el que ve de fora.

    L'ou esclafat a la porta és una gamberrada, tant si la fan el 3 de juliol, el 20 de febrer o la nit ditxosa de Halloween... Si això és el que aprenen, doncs malament.

    ResponElimina
  3. Tot lo nou es bo si es fa bé i no es deixa enrrera les velles tradicions, el gran problema es que cada cop hi ha més gamberrisme.
    Prefereixo una bona castanya a que em donin carbassa, això segur.

    ResponElimina
  4. Sí que es perd tot sí... però sembla que la majoria ho deixem fer, que ho acceptem, persones com tu són les que demostren que pot ser no ho volen, jo com sóc tradicional em quedo amb la nostra castanyada...

    ResponElimina
  5. No ho veig malament que entrin més coses, sempre que qui vulgui mantingui les seves... Em sembla que aquí ho anem perdent tot perquè som massa puristes i ens costa millorar les coses adaptant-les als nous temps i fent-les més atractives a les noves generacions...

    Ara bé, els calçots i els cargols, resisteixen...

    ResponElimina
  6. Aquesta tradició, malgrat sembli americana, no ho és pas. Al menys en els seus orígens!
    És una antiga tradició celta, d'abans del naixement de Crist.

    http://ca.wikipedia.org/wiki/Halloween

    ResponElimina
  7. No és ben bé una tradició americana, tot i que aquests l'hagin monopolitzat.
    Si no vaig errada, diria que és irlandesa, i per tant d'arrels celtes, com moltes de les coses que celebren a Amèrica.

    Jo també en vaig veure forces de nens disfressats, i fins i tot al cau (que muntem parada de castanyes), els nens ens venien preguntant si ens disfressariem per Halloween, i que xq no anàvem per les cases a demanar llepolies.
    Em sembla que van entendre la resposta al veure la cara dels caps....

    ResponElimina
  8. Assumpta, no t'embalis, que nosaltres a casa nostra vam haver de triar entre el Caga Tió i els Reis i vam triar el primer per aquest motiu: perquè podíem jugar amb els regals que ens havia cagat el Tió durant les vacances!

    El més preocupant no és que tinguin Pare Noel o Reis, sinó que tinguin Pare Noel i Reis i Caga Tió!!! :S I regals increïbles tots tres dies! On s'és vist! A inculcar-los de ben petits que ho poden tenir tot!

    Pel que fa a l'arribada del Halloween, tinc entès que a Espanya per Tots Sants no hi ha cap celebració especial (no sé si m'equivoco), així que no és estrany que en vulguin incorporar una com Halloween, que l'hem vista sempre a les pel·lícules i sembla tan i tan xula (????). I si arriba a Espanya, encara que ens dolgui, ja sabem que tard o d'hora...

    D'altra banda, com he llegit en més d'algun bloc: quants nens d'avui dia creus que triarien estar-se a casa amb els pares fent panellets, abans que sortir al carrer disfressats a demanar caramels a canvi de no fer malifetes?? O, l'altre costat: quants pares d'avui dia creus que preferirien quedar-se a casa amb els fills fent panellets, abans que quedar-se ells a casa sols mentre els nanos corren pel carrer i així poder-ne «descansar» una estona?

    ResponElimina
  9. La culpa és del mestre d'anglés. :-))))

    ResponElimina
  10. a mi no m'agrada si aixo ha d significar que les nostres tradicions han d'anar morint a poc a poc...

    ResponElimina
  11. En serio et van esclafar un ou al vidre??? Però això que es?? Hosti que fort! Doncs si que comença a agafar força aquesta festa, no?
    A mi no es que em sembli malament que s'introdueixi una nova festa, el que no m'agrada es que és a costa de sacrificar la nostra tradició de castanyes i panellets.

    ResponElimina

Diga'm el que penses..... :-D

LA MEVA BOJERIA MÉS GRAN FINS EL MOMENT!

LA MEVA BOJERIA MÉS GRAN FINS EL MOMENT!
SALTAR EN PARACAIGUDES!!! Res millor per celebrar el meu 32è i 33è Aniversari! Espero celebrar-n'he molts i molts més!!!!

SI ET CAL UN FUSTER...

En conec un de molt bo, només m'has d'escriure i t'informaré encantada! escriu-me!